Litterära platser i RaggsjölidenKarta Raggsjöliden

Farmors och farfars sommarhus (1) är restaurerat som det möjligen såg ut på 1940-talet. Här kan du uppleva den unika atmosfären och se föremål som förekommer i Torgny Lindgrens böcker, t.ex. Gransjövisaren, Dorés bibel och en tavla av Brokiga Blad. Eller varför inte njuta av hallonsaft och skorpor på verandan? 350 meters vandring från Raggsjö byahus.

Platsen där n´Grobb Jani (2) första gången fick sitt hus rivet av handelsmannen. N´Grobb-Jani har stått som förebild till romanen Ormens väg på hälleberget. 
300 meters vandring från Raggsjö byahus.

En promenad eller en liten biltur genom byn leder förbi alla f.d. hönshusen och mjölkborden upp till Torgny Lindgrens barndomshem (3) som är i privat ägo. 650 meters vandring från Raggsjö byahus.

Den gamla hästkörvägen Inrelivägen (4) leder fram till ”Inrelia” (Lillraggsjö). Se vägvisare vid författarens barndomshem. Däri Inrelia bodde många av romanfigurerna i Torgny Lindgrens böcker, som Gerda och Jakob Lundmark,han med stubbrytaren, och skräddar Molin. 2 kilometers vandring från Raggsjö byahus.

Oxkallkällan (5) är ”klar och kall som luften mellan stjärnerna” – och släcker din eviga törst. Skogsbilväg 3,5 kilometer och 150 meters promenad i skogsterräng. Se vägvisare.

På kartan är också n´Kalschon Bomans gård (6) markerad.

Byahuset (7) har efter att det uppfördes av Raggsjö Missionsförsamling 1930 varit samlingsplats i området. Sedan 1987 ägs huset av Raggsjö byaförening. Kanske har det stått som förebild till BYGDENS HUS i Torgny Lindgrens roman Norrlands akvavit, 2007.

 

 

Denna karta kan du ladda hem och skriva ut och använda när du besöker oss. Karta i PDF-format

 

Farmorstugan
Barndomshem Torgny Lindgren
Barndomshem
Oxalkällan
Oxalkällan